Lityum piller, elektrokimyasal sistemde lityum (lityum metal, lityum alaşımları, lityum iyonları ve lityum polimerleri dahil) içeren pilleri ifade eder. Lityum piller kabaca iki kategoriye ayrılabilir: lityum metal piller ve lityum iyon piller.
Lityum metal piller genellikle şarj edilemez ve metalik durumda lityum içerirler. Lityum-iyon piller metalik durumda lityum içermez ve şarj edilebilir, peki lityum pil tamiri nasıl yapılır?
- Lityum iyon pillerin şarj ve deşarj prensibi
Lityum iyon pillerin çalışma prensibi, şarj ve deşarj prensibini ifade eder. Pil şarj edildiğinde pilin katotunda lityum iyonları üretilir ve üretilen lityum iyonları elektrolit tarafından anoda taşınır.
Karbon anot katmanlı bir yapı olduğundan çok sayıda mikro gözeneklere sahiptir, anoda ulaşan lityum iyonları karbon tabakasının mikro gözeneklerine gömülür, lityum iyonları ne kadar çok gömülürse şarj kapasitesi de o kadar yüksek olur. Aynı şekilde pil boşaldığında (yani pilin kullanıldığı işlemde), anot karbon tabakasına gömülü lityum iyonları dışarı çıkıp katoda geri döner.
Katoda ne kadar çok lityum iyonu dönerse, deşarj kapasitesi de o kadar yüksek olur. Genellikle pil kapasitesi dediğimiz şey deşarj kapasitesini ifade eder. Lityum iyon pillerin şarj ve deşarjı sırasında lityum iyonlarının katottan anoda, oradan da katoda hareket halinde olduğunu görmek zor değil.
- 18650 lityum pil onarım yöntemi prensibi
Uzun süre kullanılan 18650 pilin metal yüzeyi belirli bir derecede oksidasyona sahip olacak ve bu da cep telefonu pili ile cep telefonu arasındaki temasın zayıf olmasına neden olacaktır. Lityum piller daha az dayanır, yüzeylerdeki paslı maddeler ise kauçuk safran veya başka bir temizleme aletiyle temizlenebilir.
Pille daha iyi temas kurun. Düşük sıcaklık, lityum pilin içindeki elektroliti değiştirerek yeni donmuş pilin kimyasal reaksiyonunu teşvik edebilir. Lityum pillerin kullanım süreci aslında bir şarj ve deşarj işlemidir.
Bu süre zarfında pildeki anot ve katot yükleri birbiriyle çarpışır. Pilin giderek daha fazla kullanılmaz hale gelmesinin nedeni, normal oda sıcaklığında elektronun içindeki kinetik enerjinin nispeten büyük olmasıdır. Bu nedenle pil aktif durumdadır ve sızıntı durumu nispeten sık görülür.
Lityum pillerin çevrim ömrü yaklaşık 600 kattır. Şarj sürelerinin sayısı artarsa, moleküllerin termal hareketi, içindeki moleküler düzenlemenin mikro yapısını kademeli olarak yok edecek ve şarj depolama verimliliği giderek azalacaktır.
18650 lityum pil onarım yöntemi prensibi
Lityum pilin mikro yapısı bir kez bozulduğunda tamamen iyileşmesi mümkün değildir ve bu yöntemin uzun süreli kullanımı cep telefonu pilinin kaybını hızlandıracaktır. Lityum pil onarımının bazı yolları vardır.
Cep telefonlarının derin deşarjı, bazı alışılmadık yöntemler gerektiren dahili gücü tüketerek daha derin bir şarj elde etmektir. Telefonu 1,5V’luk küçük bir ampule bağlamanın bir yolunu bulun; lityum pilin içindeki güç, tamamen yanana kadar küçük ampule iletilecektir. Boşaldıktan sonra yeniden şarj edilen telefon pili daha uzun süre dayanabilir.
- 18650 lityum pil nasıl düzeltilir
Düşük sıcaklık, lityum pilin içindeki elektroliti değiştirerek yeni donmuş pilin kimyasal reaksiyonunu teşvik edebilir. Lityum pil düşük sıcaklıktaki bir ortama yerleştirildiğinde, lityum pilin yüzeyindeki lityum filmin ve elektrolitin mikro yapısı ortaya çıkar.
Arayüzlerin yanı sıra önemli ölçüde değişecek, bu da pilin içinde geçici hareketsizlik ve kaçak akımda azalmaya neden olacaktır. Yani tekrar şarj ettikten sonra bekleme süresi artacaktır.
18650 lityum pil nasıl düzeltilir
Başka bir yöntem daha var: Lityum pili çıkarın, yaklaşık bir hafta takın ve elektriği yavaş yavaş tüketin, önce makineyi elektriği tamamen tüketecek şekilde kullanmanız gerekir. Daha sonra tam yıkama, mevcut şarj sürenizin çok kısa olması gerektiğini tahmin edin, yıkama, bağlantı kesme ve yıkama sonrasında birkaç kez tekrarlayın, kesinlikle etkilidir. Lityum pil onarımının önemli olduğunu biliyoruz.
- Lityum pil takımının ortak hatası
Arızalı bir pil paketi için öncelikle lityum pil onarımı yapılmasının gerekli olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Bunu yakındaki akü mağazalarında kontrol edebiliriz. Örneğin lityum piller iki yıldan fazla bir süredir neredeyse her gün kullanılıyor. Kapasite azaldığında genel durum servis ömrünün bitmesidir.
Lityum pilin onarım değeri olmadığında ve yalnızca atık ürün olarak geri dönüştürülebildiğinde. Tam tersi kullanım sıklığı fazla değilse ani arıza (yetersiz şarj, ani menzil kaybı, ani menzil kaybı gibi) meydana gelebilir.
- Lityum pil takımının bakımı ve analizi
● Öncelikle görünüm yapısının sağlam olup olmadığını dikkatlice gözlemleyin.
Hasar ve sızıntı olup olmadığı, yanma ve ısınma olup olmadığı, su girişi vb. olup olmadığı işletme riskini değerlendirin. Sökme ve lityum pil onarımı sırasında kazaları önlemek için. Şarj ve deşarj portunun voltajını ölçün.
● 0 voltajın arıza analizi
Ölçülen şarj ve deşarj portu voltajı 0 ise öncelikle bağlantı koruma panosunda voltaj olup olmadığını ölçün. Gerilim varsa bağlantı telinin lehiminin sökülmüş veya kopmuş olup olmadığını tespit edin. Hat kontrolü normalse, arıza noktasının koruma kartında olabileceği ve test için koruma kartının değiştirilmesi veya pil takımının şarj edilmesi gerektiği belirlenebilir.
● Koruma kartı arıza analizi
Koruyucu plakanın normal olup olmadığını tespit etme yöntemi, görsel inceleme ve bileşenlerde yanık veya patlama izi olup olmadığını tespit etmektir. Farklı koruma levhası üreticileri farklı devre tasarımlarına sahiptir. Genellikle koruma levhası tamir edilmek yerine değiştirilir ve bir bileşen hasar görürse zincirleme reaksiyona neden olur.
Diğer bileşenlerin performansının azalmasına veya hasar görmesine neden olun. Bakım tamamlanmazsa gizli tehlikeleri gömecektir. Koruma levhasının hasarı genellikle şarj voltajı ve akımının uyumsuzluğuyla ilgilidir ve lityum pil onarımı yapılırken eşleşen şarj cihazının modeli, voltajı, akımı ve diğer parametrelerine dikkat edilmelidir.
● Anormal hacim azalmasının analizi
Pil paketinde voltaj vardır ancak tam voltaj yoktur. Şarj ederken, şarj cihazı tam olarak şarj edilmeden önce otomatik olarak ışığa atlayacak ve pilleri tam olarak şarj etmeye devam edemeyecek. Koruma levhası kablosu, her bir hücre dizisinin voltajını tek tek ölçmek için çıkarılabilir ve diğer hücreler tam olarak şarj edilmediğinde, akülerde maksimum çalışma voltajına ulaşmış bir dizi hücre (veya dizi) bulunabilir. .
Koruma levhası bir dizi hücrenin maksimum çalışma voltajına ulaştığını tespit ettiği sürece aşırı şarjı önlemek için şarj devresini otomatik olarak kesecek ve şarj olmamasına neden olacaktır.
● Arıza analizi şarj edilemiyor ve deşarj edilemiyor
Pil paketinde voltaj vardır ancak şarj edilemez veya boşaltılamaz ve dahili hücrelerin hasar görme olasılığı daha yüksektir. Normal hücre voltajı zaten en yüksek çalışma voltajında olduğunda, koruma levhası aşırı şarj korumasına başlar ve şarj edilemez. Ancak hasarlı hücre voltajı zaten sıfırdır veya minimum çalışma voltajından düşüktür ve koruma levhası aynı anda aşırı deşarj korumasına başlar.
- Arızalı lityum pil onarım adımları
● Ekleme ve birleştirme
Redüksiyon yöntemi ve lityum pil onarımı esas alınarak kapasitenin değişmeden kalmasını sağlamaktır. Azaltma yöntemi tamamlandıktan sonra, orijinal hücrelerle aynı parametrelere sahip 10 hücre daha bulun ve her dizede bir tane artırın. Çıkarma yönteminin geri kalan hücreleriyle karıştırılamaz ve her bir dizinin tutarlılığını ve pil takımının stabilitesini sağlamak için her bir dizinin dengesini sağlamak amacıyla her bir dizi 4 eski hücre ve 1 yeni hücre olmalıdır.
● Çıkarma yöntemi
Bu yöntem, hasarlı hücre dizisini ortadan kaldırmanın en basit ve etkili yoludur ancak koruma levhasının dizi azaltma çalışmasını destekleyip desteklemediği açık olmalıdır.
Ve bazı son derece entegre koruma levhaları ipi azaltmak için kullanılamaz. Lityum pil onarımını zorlaştıracaktır. Ayrıca, dizi azaltıldıktan sonra voltajın orijinal elektrikli cihazın voltaj talebini karşılayıp karşılayamayacağının anlaşılması ve seri kapatıldıktan sonra voltaj ve akım değişiminden sonra şarj cihazının değiştirilmesi gerekir.
● Deşarj
Lityum-iyon pil paketleri çalıştırılıp deşarj edilebilir veya dirençlere bağlanabilir. Başlatma şarjı ve deşarjı telefonun başlatma-durdurma seviyesine yerleştirilmelidir. Rezistif şarj ve deşarj, boncukla uzun süreli şarj ve deşarj bağıl çalışma voltajına bağlanıncaya kadar boncuk bağlantısı anlık bir seviyeye kadar bozulacaktır. Büyük akımlar için şarj-deşarj akımları daha uygundur.
● Etkinleştirme
12v pil ile seri olarak bağlandığında, lityum pil takımının ortasına küçük bir boncuk veya direncin de bağlanması gerekir; bu, akım sınırlaması için daha uygundur. İlk adım, kontrol devresinin AC akımını 30~90 dakika boyunca 10mAh yapmak için küçük bir akım seçmek ve ardından akımı, şarj edilebilir pilin izin verilen farkının 2 katına çıkarmaktır.
● Hücreleri değiştirme
Lityum-iyon pil takımının ömrü aslında iç yapısının lityum-iyon pil hücrelerinin ömür sınırına yakın olduğunu gösterir. Aşağıdaki spesifik adımlar gerçekleştirildi: pil kutusu lazerinin konektörünün etrafında duvar kağıdı bıçağıyla lazer kesim, eğer önce dikenli geçme yeri çözülmezse, diğer bağlantı noktalarının açılmasını bekleyin ve ardından akrep kuyruğu yan kanülünü serbest bırakın.
Lityum pil çekirdeğini boşaltmak için lityum pil çekirdeğini ferrokrom ile sökün ve ardından ilgili spesifikasyon modelinin lityum pil hücresini ve toplam numune sayısını satın alın.
- Karar
Lityum pil onarımı genellikle ikincil şarj edilebilir pilin performansını düşüren veya işlevsiz hale getirmek için fiziksel veya kimyasal yolların kullanılması anlamına gelir. Lityum pil onarımının kullanılması pil kapasitesini geri yükleyebilir, pillerin servis ömrünü uzatabilir ve performansı artırabilir.